Höpe Vasipari Kft.
2500 Esztergom, Schweidel J. u. 50.
Telefon: +36 33 511 400
Fax: +36 33 501 860
E-mail: hope@hopekft.hu

Cégbemutató

A HÖPE Vasipari Kft. 1996-ban alakult meg Esztergomban.
A város földrajzi fekvése, valamint a korábban munkanélkülivé vált szakképzett és tapasztalt munkaerő kedvezően befolyásolták a többségi tulajdonost, hogy itt alapítsa meg gyárát.
Az ipari park központjában, közel a városhoz a már megromlott állapotú Labor MIM épületét vásárolták meg a műszakilag elavult gépparkjával, épületeivel együtt. A tulajdonosok komoly tőke bevonásával tudták megkezdeni a cég működését 1996. májusában 38.000 m2 alapterületen, 22.000 m2 hasznos csarnoképület felújításával. A cégnek leginkább Esztergomban és annak vonzáskörzetében működő beszállítói vannak, alkatrészeket és segédanyagokat szállítanak be, épület- és gépkarbantartási munkálatokat végeznek, két kisebb vállalkozó bérmunka címén bedolgozói jogviszonyban áll a Kft-vel, továbbá a belföldi és az export szállítást is környékbeli cégek végzik.Tevékenységi kör, profil

A Höpe Vasipari Kft. tevékenységi köre rendkívül szerteágazó. Főbb tevékenységi körként a lemezmegmunkálást és a fémszerkezetgyártást jelölte meg, melyen belül többféle termék gyártásával, leginkább hőtechnikai berendezések és alkatrészeinek előállításával kezdett el foglalkozni.
A tevékenységek, valamint magának a konkrét termelő munkának a megkezdését komoly beruházások előzték meg, amelyeket a külföldi tulajdonos finanszírozott. A vásárolt csarnoképület a privatizáció során igen elhanyagolt és leromlott állapotban volt. A gépparkot nagymértékben korszerűsíteni kellett, hogy az előállított termékek megfeleljenek az európai minőségrendszernek, színvonalnak.
A kezdeti években előállított termékcsoportokhoz képest a maiak részben változtak azáltal, hogy volt amelyek gyártásával az utóbbi években felhagyott, helyette más, jövedelmezőbb áruk előállítására tért át, alkalmazkodva a piac különböző területein megnyíló kedvező lehetőségekhez, vevői igényekhez.
Alapításkor rendkívül keresett és jövedelmező terméknek bizonyult mind a hazai és a külföldi piacon a mechanikusan működő csempevágó-gép különféle méretben történő gyártása (370 mm-es, 530 mm-es, 1000 mm-es és Hobby típusú) valamint a kézi kovácsolású és az alumínium postaláda, ezt mi sem bizonyítja jobban mint az alábbi táblázat (1. táblázat). A cég vezetősége idejében felmérte a piaci igényeket és komoly beruházásokba kezdett a saját gyártását segítő folyamatokhoz, valamint a környező vállalatok igényei kielégítéséhez. Bystronic Laser-vágógépet vásárolt, amely rendkívül nagy precizitással vágja ki a tábla lemezből az előre beprogramozott terméket. A gép kihasználatlan kapacitási időszakában bérmunkákat vállalt be a környező cégektől. Külön szolgáltatást jelentett még a felületi porszórás, mely ráégetéses technológiával készül.

Mára már a csempevágó és a postaláda készítésével teljesen felhagyott, néhány mintadarab és alkatrészeik maradtak meg raktáron, pedig a mai napig igen keresett termékeknek számítanak a térségben. Az ok, hogy a fenti termékek gyártása megszűnt, az abban keresendő, hogy ezen termékek leginkább a belföldi piacra készültek, az utóbbi években azonban a cég inkább a nyugat-európai export értékesítéseire koncentrált. Azonban jelenleg is jelentős árbevétel származik az egyéb szolgáltatásokból, bérmunkából, sőt azóta a cég újabb Laser-vágógépet vásárolt, így teljes mértékben ki tudja használni a környező cégek bérmunkaigényeit.
Legjelentősebb külföldi megrendelői az ausztriai Ernst und Söhne GmbH & CO. KG. (továbbiakban EHS) és a svájci Rüegg Cheminée AG., ezen cégek megrendelései a Kft. teljes árbevételének 93%-át teszik ki (2. táblázat). A vállalat jelenleg végtermékei 90%-át külföldre exportálja, nagyon csekély a hazai értékesítés, talán ez az arány azzal is magyarázható, hogy a termékek árfekvését nézve a tehetősebb fogyasztókat célozza meg.A Kft 1999-ben tért rá a kandallógyártásra. Jelenleg összesen 195 fajta tűzteret szerelnek össze a magyarországi telephelyen.
A kandallók típusai folyamatosan bővülnek, újabb fejlesztések és technológiák valósulnak meg, a mindenre kiterjedő piackutatást követően. A tűztér a svájci Rüegg AG. által engedélyezett licence alapján készül és megfelel a nyugat-európai bevizsgálásoknak. (BRD Vizsgabizottság München, 15a B-VG Vizsgabizottság Ausztria, CH Vizsgabizottság Zürich).
A Magyarországon előállított tűztereken kívül még sok fajtát gyárt és gyártat a Rüegg AG. A hazaiak elnevezése csillagjegyekhez kötődik, Merkur, Mars, Jupiter, Uranus, Venus típust különböztetünk meg, 450-680-as méretben, sík, prizma, íves kivitelben, fekete, arany, króm ajtóval kiegészítve.
Legjelentősebb megrendelő maga a Rüegg, ő diszponálja a szállítást a világ több országában alapított leányvállalatai közt. Az ő megrendelésén kívül kevés számú kandalló készül a hazai piacra és más külföldi megrendelőknek. A hazai vevők számára biztosít a cég szakembert is, aki szakszerűen beépíti a kiválasztott kandallót, és a cég több év garanciát vállal az adott termékre. (2. számú Melléklet)
Mindkét termék előállítása a lehető legjobb szakértelemmel és minőséggel történik. A cég a közelmúltban korszerű gépeket vásárolt, a kezdeti jelentős élőmunkát igénylő mechanikus termelőgépek egy részét felváltották a számítógép vezérelt elektronikus úton működő CNC szerszámgépek, él-hajlítók, hegesztőrobotok, csiszolórobotok.

A gyártáshoz felhasznált alapanyag csaknem 90%-át külföldről szerzi be. Mivel a két legfőbb vevő, az osztrák EHS és a svájci Rüegg is ugyanazokat a termékcsoportokat gyártja mint a Höpe, ezért az alapanyagok nagy részét is ugyanattól a szállítótól vásárolják. A három cég egymással összefogva versenyeztetik meg az alapanyag-gyártókat, ennek alapján tárgyalnak a nagy tételbeli rendelésekre, az alapanyag-gyártók ilyenkor már jelentős kedvezményekkel csökkentett vételárat szabnak meg.

© 2010. Höpe Vasipari Kft. Minden jog fenntartva!
Powered & Created by Arbol-Tech