Höpe Vasipari Kft.
2500 Esztergom, Schweidel J. u. 50.
Telefon: +36 33 511 400
Fax: +36 33 501 860
E-mail: hope@hopekft.hu

Technológia fejlesztése a HÖPE Vasipari Kft.-nél a vállalat gyártási kapacitásának növelése érdekében

GOP-2.1.1-11/B-2011-004

Közreműködő szervezetek:A pályázatról röviden

A Kft. fő profilja fémszerkezetek gyártása. A társaság alapításának célja, hogy Magyarországon meglévő adottságokra alapozva elsősorban betanított, illetve szakképzett munkásokat foglalkoztatva, svájci gyártási licensz alapján, magas környezetvédelmi adatokkal rendelkező termékskálát, kandallókat, kályhákat állítsanak elő. A Kft. a vasipar területén végez magas szintű, a legkorszerűbb nemzetközi előírásoknak megfelelő szolgáltatásokat. A gyártási kapacitást egy már meglévő üzem csarnokban végzik. A vállalkozás 98 %-ban ausztriai, svájci és olasz piacra termel, a fennmaradó mennyiséget belföldi piacon értékesíti. A 2008-as évet figyelembe véve 4382 db kandallót, illetve kályhát gyártott le, ez a szám a 2009-es évben némiképpen csökkent, köszönhető ez évben történő nagyarányú beruházásnak (4156 db). A 2010. évben azonban már az új kapacitásokkal rendelkező gyártócsarnok, és a bevezetett robottechnológiának köszönhetően a gyártási és értékesítési kapacitás 5200 db kandalló legyártásához vezetett. A vállalkozás vezetője látva a növekvő, és dinamikusan fejlődő piaci lehetőségeket, az értékesítési partnerekkel előzetes tárgyalások folyamán, éves szinten további mintegy 3000 db kandalló legyártását tervezi, ez összességében éves szinten mintegy 8000 db termék elkészítését vonná maga után. Ez a termék mennyiség azonban a jelenlegi gyártási kapacitásokkal nem érhető el.

Infrastrukturális viszonylatban a vállalkozás saját tulajdonú, 10.000 nm alapterületű, korszerű gyártócsarnokkal rendelkezik, ez a területi kapacitás megfelelő nagyságú a tervezett termékgyártásra. A jelenlegi eszközbeszerzés ezen gyártóüzem működését és a növekvő piaci igények kiszolgálását segítené, ugyan is a beszerezni kívánt technológia tovább növeli a gyártási kapacitást, ebből kifolyólag a legfőbb cél új nemzetközi piacok megtalálása a már meglévők mellett, valamint a belföldi piac meghódítása. A beszerzendő gépek egyedi termékeket előállító olyan eszközök, mely Svájcból, és Ausztriából, kerülne beszerzésre. A beszerzésre kerülő gépek több alkatrészből állnának össze, valamint olyan berendezések, eszközök beszerzése van tervben, mely ezen magas technológiájú eszközök, gépek működését feltétlenül segítenék, kiszogálnák. A robot technikájú gépek, illetve a fémmegmunkálásában szerepet játszó gépek és berendezések az elmúlt években rohamos fejlődésen mentek keresztül. E miatt a minél magasabb színvonalú termékek előállításához, hatékonyabb munkavégzéshez, és a gyártási kapacitás növelése érdekében elengedhetetlen fontosságú az új gépek beszerzése. Az új gépek beszerzése, azok munkába állítása hozzájárul a régió fejlettségi szintjének növeléséhez, a Kft. munkahelymegtartó képessége javul, illetve a tervek szerint további munkavállalók felvételét is jelenti.

A projekt megvalósítás során olyan gépek és eszközök kerülnek beszerzése, amely a vállalat gyártási kapacitását növeli meg dinamikus formában.

Így különösképpen beszerzésre kerül 1 db BySprint Fiber 3015 típusú lézer robotvágó. Jellemzője, hogy az innovatív szállézer-technológia segítségével egyedülálló vágás érhető el a finomlemez megmunkálás területén. Lehetővé teszi hogy egyszerre a sík és mélyhúzott lemezekből, profilokból (cső, zártszelvény), alakos lemezszerkezetekből kontúrok, beszúrások nagy pontosságú kivágását síkban és térben. Így már a tervezési-fejlesztési stádiumban lévő alkatrészek lézervágása, hegesztése kis darabszámmal, kis szériákban az engedélyezési folyamatokhoz szükséges különböző tesztekhez is lehetővé válik. Megmunkálható anyag: acél, és aluminium. Továbbá beszerzésre kerül 1 db TruBend 5130 típusú élhajlító, melynek legfőbb jellemzője, hogy az elektrohidraulikus 4 hengeres technológiával lapos kivitelben nagyfokú él-szabadteret tesz lehetővé az élhajlítási eljárásban. A megnövekedett fémipari nyersanyag, fél késztermék, és késztermék üzemen belül szállítását a meglévő 6 db targonca mellett beszerzésre szánt további 1 db Jungheinrich gázüzemű targonca segítené. A beszerezni tervezett targonca teherbírása 3500 kg, szabad emelési magassága 1,5 méter.

Ugyancsak a kapacitás növekedésből adódóan a kész termékek, azaz a kandallók raktározását a meglévő raktárcsarnokban oldaná meg a cég, azonban további nagy teherbírású (1500 kg/paletta) polcrendszer - Jungheinrich B típusú palettapolc-rendszer- beszerzését tervezi, a jobb helykihasználtságból kifolyólag. A vállalkozás a meglévő targonca, mint belső, üzemen belüli szállítást kiszolgáló eszközök mellé, tervezi 1 db Jungheinrich emelőkocsi beszerzését is. Ezen emelőkocsi teherbírása a funkcionalitásnak megfelelően nagyon nagy, mintegy 1600 kg. Ezen emelőkocsi keskeny méretéből adódóan a kialakításra kerülő polcrendszerek között gyors, és mozgékony mobilitást tesz lehetővé a késztermékek szállításában.

A TruBend 5130 típusú élhajlító további jellemzői: ezen lemezhajlítógép egyesíti a kézi hajlítók egyszerű és könnyű kezelhetőségét a motor erejével. Nagyon gyorsan és pontosan dolgozik. Alapvetően egy hegesztett acélkonstrukció. Az anyagleszorítást és a hajlítást külön hajtómű végzi. A leszorító motor esetében a szorítóerő erőhatárolós mechanizmussal történik, így semmiféle beállítást nem igényel a gép más lemezvastagságra történő átálláskor.

A hajlítási szöget a lemezhajlítás megkezdése előtt egy szögtárcsán kell beállítani, ami a TruBend esetében egy magas innovatív értékkel bíró computeres szoftveren keresztül való programozást jelent.

A targonca és az ERC Z16 emelőkocsi révén növekedni fog a telephely és a gyártórészleg közötti átrakó képesség, rövidebbek lesznek a kiszolgálási idők az új gépek gyorsabb és többlet munkavégzése révén.

Természetesen ezen gép és eszköz kapacitás bővítés következtében újabb termelőegységek jönnek létre, nő a gyártóüzem humánerőforrás létszáma, ezáltal nem csak a vállalat eredményessége fog nőni, hanem a cég munkahely megtartó és bővítő képessége is fejlődik.

« Vissza a pályázatok oldalra

© 2010. Höpe Vasipari Kft. Minden jog fenntartva!
Powered & Created by Arbol-Tech